Bonsai

Inspiratie & verzorgingstips

1

Wat is een bonsai?

Een Bonsai wordt gevormd en gekweekt als beelddrager van de schoonheid van de natuur. Letterlijk vertaald betekent Bonsai: boom in pot. Bonsai wordt grotendeels in het Verre Oosten gekweekt en hoort het beeld op te roepen van een oude boom. De schaal waar hij in staat geeft de hele compositie haar balans. Bonsai zijn dus altijd al oudere bomen.

2

Hoe houd ik mijn Bonsai gezond?

Bonsai kan van vele boomsoorten gevormd worden, allen met hun eigen specifieke wensen en behoeften. Vraag gerust meer informatie en houdt rekening met de algemene zin van deze omschrijving. Er is een groot verschil tussen sub-tropische soorten, die in Europa als indoor bonsai gekenmerkt worden en soorten die inheems dan wel uit vergelijkbare klimaatzones komen;  gekenmerkt als outdoor bonsai. Indoor bonsai zijn gewend aan een constante temperatuur terwijl outdoor juist de seizoenen met hun rust en groeiperiodes nodig hebben.

3

Watergift

Uw Bonsai is een levende boom. Alle bomen hebben vocht nodig om te overleven en te groeien. Te weinig water zal de bladeren doen verdrogen en als het lang aanhoudt ook de sapstroom laten uitdrogen. Te veel water zorgt ervoor dat de wortels in de schaal gaan rotten en verzwakt de boom. Geef uw Bonsai water als de aarde begint op te drogen en wacht met de volgende watergift tot de boom het water heeft opgenomen (bij een normale standplaats is dat ongeveer om de twee dagen). Zorg er altijd voor dat de wortelkluit goed volzuigt, het overtollige water loopt via de onderkant weer uit de pot.

4

Easy care systeem

Het easy care systeem bestaat uit 3 delen: de keramieken sierpot, een waterdicht reservoir en de pot waar de bonsai in groeit met een verlaagd deel waardoor de boom het reservoir leeg kan drinken. Het systeem is schoon, waterdicht en geeft u de mogelijkheid om van uw bonsai te genieten zonder vaak water te moeten geven. Geef de bonsai via de aarde zoveel water totdat het reservoir gevuld is en de watermeter op OPT staat. Hierna zal het verlaagde wortel en grond gedeelte het reservoir leegdrinken. Vul het reservoir pas weer opnieuw als de watermeter onderin staat en de grond is aangedroogd. Tijdens een vakantie kunt u de hele pot één- of tweemalig volledig vol zetten om de watergeeftermijn te verlengen.

5

voeding

Iedere Bonsai heeft bepaalde stoffen nodig om zijn systemen in stand te houden. Het beste kunt u vaste of vloeibare Bonsaivoeding gebruiken. Vaste voeding drukt u in de aarde en lost op met de watergift. Vloeibare voeding mengt u door het gietwater. Hanteer de dosering zoals is aangegeven op de verpakking. U kunt ook normale plantenvoeding gebruiken, houdt u er wel rekening mee de dosering aan te passen naar 60%. Indoor Bonsai groeit het hele jaar en heeft dus ook het hele jaar voeding nodig. Outdoor bonsai heeft alleen voeding nodig in het groeiseizoen, van maart tot september. 

6

standplaats

Indoor Bonsai is gekweekt in Zuid China en is gewend aan een jaartemperatuur tussen de 12 en 30 graden Celsius. Daarom is hij uitermate geschikt om binnenshuis te staan. Als de buitentemperatuur hoger is dan 12 graden kunt u de Bonsai ook heel goed buiten plaatsen. Outdoor bonsai kan het hele jaar buiten staan en ook bevriezen. Bij temperaturen kouder dan -5 Celsius is het raadzaam de bonsai uit de zon en wind te zetten op een beschutte plek.  

Bonsai hebben licht nodig om goed te groeien. Plaats uw Bonsai dan ook op een lichte plaats, eventueel met wat direct zonlicht. Voorkom wel dat uw boom de hele dag in de directe zon staat.

7

Verpotten

Dankzij de goede kweek is deze Bonsai in perfecte balans. De hoeveelheid wortels en loof verhouden zich uitstekend en ook de schaalgrootte is met zorg gekozen. Na een aantal jaar van gezonde groei zullen de wortels gaan knellen in de pot en mag de Bonsai verpot worden. Hierdoor heeft u de gelegenheid de wortels te snoeien waardoor de wortelkluit jong en vitaal blijft. Verpotten kan het beste in het voorjaar. Haal de boom uit de pot en kam voorzichtig de wortels los. Hierna kunt u 30% van de wortels wegsnoeien. Neem voor een goede verjonging wat dikkere wortels weg. Hierna kan de Bonsai weer terug in zijn eigen schaal. Doe wat goede losse potgrond, eventueel vermengd met wat scherp zand, onderin de pot en plaats de boom hierop. Daarna kunt u de schaal vullen met hetzelfde nieuwe grondmengsel. 

8

Ziekten en plagen

Een gezonde Bonsai heeft weinig tot geen last van ziekten en plagen. Er kan eventueel luis of spint in komen. Luis herkent u door de kleefachtige druppels en spint geeft het blad een licht gespikkelde, vale kleur. Zorg ervoor dat uw Bonsai op een goed geventileerde plaats staat. Dit voorkomt eventuele aantasting door schimmels zoals meeldauw. In ieder tuincentrum kunt u hiervoor adequate middelen kopen. 

9

Hoe houd ik mijn Bonsai mooi? snoeien

Iedere boom heeft de natuurlijke tendens om aan de uiteinden te groeien en de oudste bladeren of naalden van binnenuit af te stoten. Voor een mooie fijn vertakte Bonsai moet u deze tendens doorbreken. Dit kan heel eenvoudig door de uiteindengroei te snoeien. De Bonsai die u heeft aangeschaft heeft al de goede vorm en grootte en hoeft dus alleen nog maar onderhouden te worden. Alle scheuten die buiten het silhouet van de boom komen kunt u wegnemen. Ook alle scheuten aan de takken die naar beneden of omhoog groeien mogen weggesnoeid worden. Zo houdt u de Bonsai gezond en in het goede model.

10

Bedraden

Jonge takken groeien van nature omhoog en buigen pas in de loop van de tijd door. De takken van uw Bonsai zijn naar beneden gebogen om zo het beeld van een oude boom weer te geven. U kunt zelf de vorm van uw Bonsai nog verder bepalen door middel van bedraden. Als u de takken onder 45 graden omwikkelt met draad van de juiste dikte kunnen deze in iedere gewenste vorm gebogen worden. Zie de afbeeldingen of kijk op onze website. Na enige tijd zal de tak verder verdikken en in de draad gaan knellen. Dit is het juiste moment om de draad weer te verwijderen.

Uw Bonsai heeft al een rijke historie en is met de grootste zorg en artisticiteit gekweekt en gevormd.

Met bovenstaande informatie is uw Bonsai eenvoudig mooi en gezond te houden.

 

Ontdek de Bonsai

? PRODUCTEN